2017. március 2., csütörtök

Március a barlangok hónapja. Barlangoljunk!

A Betyár-barlang

Ezt a kevésbé ismert barlangot néhány éve A Keleti-Cserhát földtani természeti értékeit bemutató kisfilmből néztük ki magunknak egy kis barlangtúrához.
Jól ismerjük Mátraverebély-szentkút Nemzeti Kegyhely környékének látnivalóit,de ezzel a barlanggal nem találkoztunk kalandjaink során.
Neki láttam hát a kutatásnak,kis keresgélés után egy geológiai tanulmányban rátaláltam egy térképvázlatra amin szerepel.
Elindultunk hát megkeresni egy szép nyári napon. Könnyen elsétáltunk a vélt hely közelébe,De a megfelelő irányba sem út sem ösvény nem vezetett.Itt kezdődött a kaland ! Elkezdtük a térképvázlat alapján keresni a barlangot a meredek hegyoldalban.Majd két órás bozótharc és különböző magasságokon oda-vissza kutatás után megleltük a kisebb kutató járatot. innen nem messze megláttuk barlangfeltárás során kihordott földhalmot.
Kis bámészkodás és lihegés után elindultam a tátongó sötét barlangba.Meglepetésemre gyertyákat találtam a peremeken és a buckákon. Szép sorban meggyújtottam őket, Ekkor párom is bátorságot merített, hogy a derengő fényben bemásszon ő is a barlang nagy kamrájába,
A nyári forróság és a hegyoldalban kutakodás után nagyon jól esett a barlangi hűvös. Leültünk  a nagyteremben és átadtuk magunkat a kicsit borzongató érzésnek amit az ismeretlen hely és maga félhomály ébresztett bennünk.

Most a barlangok hónapja alkalmából ismét felkeressük ezt a rejtett barlangocskát.
Erről a kalandról os beszámolunk majd nektek képekkel és jobb kisfilmmel is.

Kis dilis filmecske az első felkeresésről:                                               A képek is ekkor készültek
















 Már térképen is látható.